Balkons van wit cement bieden een nieuw aanzien

Herbestemming van een kantoorgebouw in Eindhoven

Conform de ontwerpen van het architectenbureau Diederendirrix werd het voormalige gebouw van de Technische Dienst van de gemeente Eindhoven getransformeerd in een multifunctioneel woongebouw met 157 eenheden en 15.000 m² woonoppervlak. Nu karakteriseren royale, doorlopende balkons van wit cement de oorspronkelijk grijze gevels van het gebouw.

Op basis van Dyckerhoff WEISS Strong N en met een additief van kalksteenmeel produceerde de firma Granito Betonproducten uit Ittervoort 275 balkonelementen. De in totaal 1.100 m³ beton werd zelfverdichtend uitgevoerd, voor een deel werd er van speciale structuurmatrijzen gebruikgemaakt. Dankzij het gepatenteerde BALQOON®-systeem konden de balkons op een later tijdstip op de bestaande constructie van het gebouw worden gemonteerd. De balkons zijn met een diepte van twee meter zeer royaal bemeten en bieden het appartementencomplex een licht en elegant aanzien.


Het TD Gebouw staat middenin het centrum gelegen maar desondanks rustige Anne Frankplantsoen. De transformatie werd aan het bouwbedrijf Stam + De Koning uit Eindhoven in opdracht gegeven, de opdrachtgever is Foolen & Reijs Vastgoed. Het gebouw werd in september 2018 voltooid.


Fotos: Granito betonproducten