Geschiedenis

1864 - 1935

Wilhelm Gustav Dyckerhoff richtte in Amöneburg op 4 juni 1864 de «Portland-Cement-Fabrik Dyckerhoff & Söhne» op samen met zijn zonen Rudolf en Gustav. De vennootschapsakte dateert uit het jaar 1866. Twintig jaar later wist de vennootschap trots de grootste order uit de USA van die periode binnen te halen: Dyckerhoff leverde 8.000 houten vaten cement voor de oprichting van het Vrijheidsbeeld.

In het jaar 1909 begon de productie met de eerste oven, na 1911 werd de vennootschap «Dyckerhoff & Söhne GmbH» genoemd.

In het jaar 1931 vond de volgende verandering plaats: Dyckerhoff fuseerde met Wicking AG en droeg vervolgens de naam «Portland-Zementwerke Dyckerhoff-Wicking AG». In hetzelfde jaar werd er een belangrijke productinnovatie op de markt gelanceerd: het witte portlandcement «Dyckerhoff Weiss».

1936 - 1984

De volgende naamsverandering kwam in 1936. De onderneming kreeg nu de naam «Dyckerhoff Portland-Zementwerke AG». Als de eerste leverancier van bouwmaterialen transporteerde Dyckerhoff in 1949 cement in speciale silovrachtwagens naar de bouwterreinen waar het dan ter plaatse in silo’s kon worden opgeslagen. In 1959, nu «Dyckerhoff Zementwerke AG» (sinds 1956) genaamd, bracht de onderneming weer een innovatief proces in de praktijk: het gebruik van ovens met voorverwarming. Tegelijkertijd begon Dyckerhoff betonmortel te produceren.

Vanaf 1963 ontwiikelde Dyckerhoff zich ook in het buitenland, ondermeer in spanje en later ook in Luxemburg. Tevens ontwikkelde Dyckerhoff zich op het gebied van betonmortel en betonprodukten. In 1977 werd Dyckerhoff Transportbeton GmbH opgericht.

1985-2007

In 1985 kreeg de onderneming haar huidige naam: Dyckerhoff AG. Om de activiteiten op het gebied van betonprodukten te vergroten, werd de Dytec Beteiligungs- und Verwaltungsgesellschaft opgericht en later in Dyckerhoff Ausbauprodukte GmbH omgedoopt.

Vanaf de late jaren 80 expandeerde Dyckerhoff voortdurend en ontwikkelde zich tot een internationale speler. De onderneming is sinds 1988 aanwezig op de Noord-Amerikaanse markt en deed na de val het IJzeren Gordijn haar intrede op de Oost-Europese markten. In 1991 kocht Dyckerhoff de Deuna Zementfabrik in Thuringia gevolgd door uitbreidingen naar Rusland (1994), Polen (1996), de Tsjechische Republiek (1997) en Oekraïne (2000). In 1999 deed Dyckerhoff een belangrijke aanwinst in de Verenigde Staten: Lone Star Industries. Met de aankoop van ZAPA beton kreeg Dyckerhoff in 2001 vaste voet op de Tsjechische markt van het betonmortel.

In 1995 veranderde Dyckerhoff haar organisatie in drie divisies, te weten cement, betonmortel en betonprodukten. In 2001 is de divisie betonprodukten in zijn geheel afgestoten.

De Italiaanse onderneming Buzzi Unicem S.p.A. fuseerde met Dyckerhoff en kreeg 30 % van de gewone aandelen en 4 % van de preferente aandelen.

In 2002 voerde Dyckerhoff een holdingstructuur in. Om de efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren, startte Dyckerhoff het programma “Dyckerhoff 21”. De betonafdeling werd bij de afdelingen Duitsland / West-Europa en Centraal-Europa Oost / Amerika ingedeeld. Buzzi Unicem kocht nog eens 10 % en Sanpaolo IMI 24 % van de gewone Dyckerhoff-aandelen op.

De activiteiten in Spanje werden door Dyckerhoff in 2003 stopgezet alsook de participatie van 49 % in Anneliese Zementwerke AG. Tegelijkertijd vergrootte Dyckerhoff haar invloed in Ciments Luxembourgeois S.A. (CIMALUX), door de participatie te verhogen tot 93 %. In hetzelfde jaar startte Dyckerhoff op de Oekraïense markt van het betonmortel. Buzzi Unicem verwierf nog eens 5,5 % en bezat meer dan 49 % van de gewone Dyckerhof-aandelen. Bovendien verhoogde Buzzi het aandeel preferente aandelen tot 62 % in een aanbod tot omwisseling.

In 2004 verhoogde Buzzi Unicem het belang van gewone Dyckerhoff-aandelen eerst tot 67 % en één jaar later tot 91 %. In het najaar van 2006 deed Buzzi Unicem een vrijwillig openbaar aanbod aan de andere aandeelhouders.

In 2004 fuseerde Dyckerhoff het Amerikaanse bedrijfsonderdeel met Buzzi Unicem’s RC Cement tot RC Lonestar. Dyckerhoff bezit in de nieuwe onderneming een aandeel van 48,5 %, Buzzi Unicem bezit 51,5 %. Het daaropvolgende jaar werd de afdeling Centraal-Europa Oost / Amerika opgesplitst in de afdelingen Oost-Europa en de USA. De productie van grijze klinker in Amöneburg werd gesloten. In 2006 verliet Dyckerhoff de duitse en luxemburgse markt van de betonproducten. De Duitse Neubeckum-fabriek werd gesloten.

In 2007 wordt in Nederland een nieuwe onderneming opgericht – Dyckerhoff Basal Nederland B.V. (beton en toeslagstoffen). In dat jaar bezit Buzzi Unicem na een openbaar aanbod meer dan 96 % van de gewone Dyckerhoff-aandelen en 80 % van de preferente Dyckerhoff-aandelen. Dit bedraagt 88 % van het totale aandelenkapitaal.

Vanaf 2008

Op hun vergadering van 14 maart 2008 besliste de raad van toezicht om het logo van Dyckerhoff AG en alle ondernemingen van de groep te veranderen. Om ook vanuit een visueel standpunt de nadruk te leggen op de aansluiting met de Buzzi Unicem Group, zal in de toekomst het Buzzi Unicem-logo voor de naam van Dyckerhoff en alle ondernemingen van de groep worden geplaatst.

In 2009 wordt een nieuwe wamte-wisselaar/calcinator in de fabriek River in de VS in gebruik genomen met een capaciteit van 2,3 mio ton. In Esch/Luxemburg wordt in datzelfde jaar een nieuwe cementmolen met een maalcapaciteit van 1,4 mio. ton gebouwd.

In de zomer van 2010 wordt de samenwerking tussen Dyckerhoff en Sievert AG nieuw vormgegeven: Dyckerhoff neemt 30 betonmortelcentrales van de Sievert Groep over, Sievert verkrijgt de activiteiten op het gebied van bouwchemie en logistiek. Verder wordt in onze fabriek Suchoi Log/Rusland de nieuwe oven 5 in gebruik genomen, welke deels opgebouwd is uit onderdelen van diverse andere Dyckerhoff fabrieken. Hiermee wordt een moderne productlijn gebouwd volgens het energie-arme principe van "droge-productie". De productie-capaciteit in het russische Suchoi Log is met 1,2 mio ton vergroot en komt daarmee op totaal 3,6 mio ton.

In november 2012 verhoogt Buzzi Unicem zijn aandeel in Dyckerhoff tot 96,6% en begint op 8 februari 2013 een squeeze-out procedure. Na het besluit d.d. 12 juli 2013 van de algemene aandeelhoudersvergadering inzake de uitkoop van de minderheids-aandeelhouders tegen € 47,16 per aandeel en daaropvolgend de aanpassing in het handelsregister, is Buzzi Unicem per 27 augustus 2013 officieel voor 100% eigenaar van Dyckerhoff AG. De beursnotering wordt op 27 augustus 2013 na 78 jaar beeindigd.

Als enig aandeelhouder streeft Buzzi Unicem naar een verdere integratie van Dyckerhoff binnen de organisatie. In verband hiermee wordt eind maart 2014 de rechtsvorm van Dyckerhoff verandert van een AG naar een GmbH.

Begin december 2014 verwerft Buzzi Unicem via dochterbedrijf Dyckerhoff GmbH van Lafarge 100% van de aandelen van Uralcement, waaronder een cementoven (z.g. nat productieproces) met een productiecapaciteit van 1,1 miljoen ton. De fabriek staat nabij Korkina, ca. 40 km ten zuiden van Chelyabinsk. Korte tijd hierna is het bedrijf omgedoopt en zet het de activiteiten voort onder de naam Dyckerhoff Korkino Cement. Met deze acquisitie verhoogt Buzzi Unicem niet alleen de productiecapaciteit in Rusland tot 4,7 miljoen ton maar versterkt ook de marktpostie in de Oeral.